[ Nieuwsbrief / Bilten / Newsletter / Rundschreiben ]

Steden

De hoofdstad van Kroatie is Zagreb met bijna een miljoen inwoners. In Kroatie zijn er 121 steden en 416 gemeenten.De belangrijkste steden zijn Dubrovnik, Gospic, Karlovac, Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Sisak, Split, Sibenik, Varazdin, Vukovar en Zadar. Hieronder ziet U enkele steden die hun eigen website hebben.

Bjelovar   
Bjelovar
 
Bjelovar is een stad in centraal KroatiŽ met een inwoneraantal van (per 2001) 41.869. Het is de provinciehoofdstad van de provincie Bjelovar-Bilogora. Bjelovar is ťťn van de nieuwere steden in centraal KroatiŽ, aangezien het in 1413 genoemd werd maar pas in 1756 belangrijk werd toen men hier een fort bouwde. Dit fort werd gebouwd op verzoek van de Habsburgse Maria Theresa. De stad had als doel centraal KroatiŽ te verdedigen tegen de Turkse invasies. Pas na de oorlogen werd de stad in 1874 door de ban Ivan Maěuranic uitgeroepen tot vrijstad. Deze site is alleen in het Kroatisch, hier vind je de geschiedenis en nog veel meer informatie over deze leuke stad.
Link: http://www.bjelovar.hr
 
 
  
Cakovec
 
Cakovec is een stad in het noorden van KroatiŽ en de hoofdstad van de provincie Medimurje. Reeds tijdens de Romeinse tijd werd de plaats waar nu Cakovec ligt gebruikt als Romeinse legerpost. De naam van het dorp komt van Dimitrius CsŠky, die in het begin van de 13de eeuw een vesting bouwde die later "CsŠks Toren" zou gaan heten. In de officiŽle boeken is er pas sprake van deze plaats in 1333. De periode van grote economische en culturele groei begon rond 1547, toen Nikola äubic Zrinski de eigenaar werd van de regio. In 1738 werd de stad verwoest door een aardbeving en in 1741 nogmaals door een grote brand, in 1880 werd de stad nogmaals getroffen door een aardbeving. In 1848 verklaarde Josip Jelacic Cakovec bevrijd van de Hongaren en voegde het toe aan KroatiŽ. Niettemin zou de stad nog tot 1920 Hongaars blijven. Reeds in 1893 kreeg de stad elektriciteit. Door op 25 maart 1941 een verdrag met nazi-Duitsland te tekenen, werd JoegoslaviŽ lid van de asmogendheden. Nog op 6 april van hetzelfde jaar werd het land aangevallen door dezelfde alliantie, en werd al snel veroverd. Tussen de oorlogsjaren 1941 en 1945 stond Cakovec wederom onder Hongaars bestuur. De plaats werd in 1945 door het Rode Leger bevrijd. Deze site is gemaakt in drie talen Kroatisch , Engels en Duits.
Link: http://www.cakovec.hr
 
 
Daruvar   
Daruvar
 
Deze site is gemaakt in vier talen Kroatisch, Engels, Duits en Tsjechisch. U vindt op de site de geschiedenis en nog vele andere leuke dingen.
Link: http://www.daruvar.hr
 
 
Durdevac   
Durdevac
 
Durdevac is een plaats in het oosten van Kroatie, ligt in het hart van Podravina. Deze plaats is bekend om zijn Legende van Picok.
Link: http://www.djurdjevac.hr
 
 
Dubrovnik   
Dubrovnik
 
Dubrovnik ligt in het zuiden van Kroatie. Deze schitterende stad bestaat al van af ongeveer de eerste helft van de zevende eeuw. Deze site is gemaakt in het Engels.
Link: http://www.dubrovnik.hr
 
 
Gospić   
Gospic
 
Gospić ligt in het gebied Lika. Deze schitterende stad bestaat al van af ongeveer de elfde eeuw. De "Vader" van Kroatie Ante Starčević is hier geboren. Deze site is gemaakt in het Kroatisch.
Link: http://www.gospic.hr
 
 
Jastrebarsko   
Jastrebarsko
 
Jastrebarsko ligt ten zuidwesten van Zagreb. Deze wijn stad bestaat al van af ongeveer de twaalfde eeuw. Deze site is gemaakt in het Kroatisch.
Link: http://www.jastrebarsko.hr
 
 
  
Karlovac
 
Karlovac ligt in het midden van Kroatie. Deze site is alleen in het Kroatisch, eenvoudige site maar wel de moeite om te bezoeken.
Link: http://www.karlovac.hr
 
 
Koprivnica   
Koprivnica
 
Koprivnica ligt in het hart van Podravina, in het noordoosten van Kroatie. Deze site is gemaakt in 5 talen, Engels, Duits, Italiaans, Hongaars en natuurlijk Kroatisch. Deze site is zeer goed gemaakt, vinden wij één van de beste sites over Kroatische Steden.
Link: http://www.koprivnica.hr
 
 
  
Korcula
 
Korcula ligt aan de Adriatische Zee. Dit is een heel mooi oud stadje. De site is tweetalig Engels en Kroatisch.
Link: http://www.korcula.hr
 
 
  
Krapina
 
Krapina ligt in het midden van Kroatie. Deze site is in het Engels en het Kroatisch. Deze stad bestaat al meer dan 800 jaar.
Link: http://www.krapina.com
 
 
  
Krizevci
 
Krizevci is een stad met een hele rijke geschiedenis en cultuur. De eerste keer dat er over deze stad werd gesproken was in 1209. De site is alleen in het Kroatisch.
Link: http://www.krizevci.hr
 
 
  
Krk
 
Krk, is met zijn 5491 inwoners de belangrijkste plaats en de enige stad op het gelijknamige eiland in KroatiŽ. Het stadje is een trekpleister voor toeristen. In de Romeinse tijd heette het stadje Curicum of Curicta en was het een geliefde verblijfsplaats van vooraanstaande personen. In de middeleeuwen zwaaiden de Frankopans er de scepter, een van de voornaamste Kroatische magnatengeslachten. Ook behoorde het lange tijd tot VenetiŽ. De stadsmuur van Krk is grotendeels bewaard gebleven. Ook zijn er veel overblijfselen uit de Romeinse en Griekse tijd. Het stadje telt een aantal belangrijke kerken, waaronder de 13de-eeuwse Kathedraal van Maria-Hemelvaart (Katedrala Uznesenja Marijina) en de naastgelegen Quirinuskerk (Crkva Sv. Kvirina), een romaanse kerk met twee verdiepingen. Deze is gewijd aan Quirinus van Siscia, de schutspatroon van de stad. Het kasteel van de graven Frankopan (Frankopanski kaötel) wordt tegenwoordig voor openluchtvoorstellingen gebruikt.
Link: http://www.grad-krk.hr
 
 
  
Kutina
 
De eerste keer dat Kutina genoemd wordt is in 1256. Vandaag telt de bevolking van deze stad ongeveer 15.000 inwoners. Kutina is bekend door de grote fabriek in haar plaats "Petrokemija d.d."dit is een producent van kunstmest. De site is in het Kroatisch.
Link: http://www.kutina.hr
 
 
  
Labin
 
Labin ligt in Istrie, Kroatie. Deze stad is al meer dan 2400 jaar oud, dus de site en de stad zijn het bezoeken waard vanwege het rijke verleden. Jammer dat de site alleen in het Kroatisch is.
Link: http://www.labin.hr
 
 
  
Ludbreg
 
Ludbreg ligt in het noordoosten van Kroatie. De site is in drie talen Kroatisch, Duits en Engels.
Link: http://www.ludbreg.hr
 
 
Novi Vinodolski   
Novi Vinodolski
 
In het centrale deel van de Noord Kroatische kuststrook (Kvarner) is aan de RiviŤra van Vinodolski uit de oude Frankopanenvesting genaamd "Nomgrad" het toeristenstadje Novi-Vinodolski ontstaan. In de geschiedenis, zowel politiek als cultureel het middelpunt van het vorstendom van Vinodolski , ("Vinodol"-"Val-lis Vinearia"en de wet van Vinodol uit 1288). Dankzij de altijd groene vegetatie en het milde middellandse zee klimaat en de schone zee en lucht behoort Novi sinds 1878 na Opatija tot een toeristisch oord. De stad is een echte toeristische trekpleister, met een bijzonder panorama. De ziel van Novi-Vinodolski ligt tussen het culturele erfgoed, en wel de muren van de Romeinse vesting "Lopsica", de overblijfselen van het Klooster "Paulin-MŲnche" en de Burcht der Frankopanen met toren. Ook de Dom, de kerk der Heilige Drievoudigheid en de Heilige Marins, op het gelijknamige eilandje, en het huis van de gebroeders Mazuranic(schrijversfamilie) met leeszaal en boekenwinkel uit 1845. Een museum en galerij , en de oude stadskern , alsmede de oude gebruiken en gastvrijheid van de bevolking die uit zo'n 4000 mensen bestaat , maar zeker de heldere zee met een omgeving zonder industriŽle vervuiling , en de frisse berglucht uit de hooggelegen bossen in het achterland geven Novi-Vinodolski ecologisch voordeel in de ontwikkeling van het toerisme .
De web site is in het Kroatisch. Voor de Nederlandse versie ga je naar Novi Vinodolski.NL

Link: http://www.novi-vinodolski.hr
 
 
Novo virje   
Novo virje
 
Novo Virje ligt in het noorden van Kroatie, vlakbij de rivier Drava en de grens met Hongarije. Novo Virje heeft ongeveer 1600 inwoners, als u van jagen, vissen en rust houd is dit de ideale plaats om op vakantie naartoe te gaan, u kunt dan genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Alle verdere informatie over Novo virje kunt u vinden op de web site, deze web site is gebouwd door Valent uit Novo virje, die nu in Duitsland woont. In de omgeving van deze plaats is van alles te beleven zoals: "De legende van de haan" in Durdevac, "Maria-Hemelvaart" in Molve, party's in Cardi en Drnicu, zwemmen in verschillende meren. De web site is in het Kroatisch en Duits.
Link: http://www.novo-virje.hr
 
 
Ogulin   
Ogulin
 
Ogulin ligt in het noordwesten van Kroatie. De stad bestaat al vanaf ongeveer 1500 en heeft een rijke geschiedenis. De pagina is in het Kroatisch.
Link: http://www.ogulin.hr
 
 
Opatija   
Opatija
 
Opatija is bekend vanaf de vijftiende eeuw. Het ligt in het gebied Kvarner. Opatija is een elegante toeristische metropool, het is heel groenrijk een heeft een fijn klimaat. De pagina is in het Kroatisch, Engels, Italiaans en Duits.
Link: http://www.opatija.hr
 
 
Osijek   
Osijek
 
Osijek bestaat vanaf 1786. Deze stad ligt in het oosten van Kroatie, in de streek Slavonie die rijk is met cultuur en traditie. De site is alleen in het Kroatisch.
Link: http://www.osijek.hr
 
 
Porec   
Porec
 
De stad Porec bestaat al meer dan 2000 jaar. Porec is de stad van het toerisme, cultuur, concerten etc. De stad heeft 18.000 inwoners en ligt aan de west kust van Istrie. De pagina is in het Kroatisch, Engels, Italiaans en Duits.
Link: http://www.porec.hr
 
 
Rovinj   
Rovinj
 
Rovinj word de eerste keer genoemd in de zevende eeuw, en volgens Benussi is Rovinj ontstaan tussen de derde en de vijfde eeuw. Het ligt aan de west kust van Istrie. Rovinj werd in 1963 uitgeroepen tot cultuur monument. De pagina is in het Kroatisch, Engels, Italiaans en Duits.
Link: http://www.rovinj.hr
 
 
Senj   
Senj
 
Senj is de oudste stad in het gebied Primorje. Het bestaat al meer dan dertig eeuwen. Senj heeft een rijk toeritisch aanbod. De pagina is in het Kroatisch, Engels en Duits.
Link: http://www.senj.hr
 
 
Sibenik   
Sibenik
 
Sibenik bestaat vanaf de vierde eeuw. Deze mooie stad ligt in het noorden van Dalmatie De stad heeft ongeveer 56.000 inwoners. De site is in het Kroatisch.
Link: http://www.sibenik.hr
 
 
  
Sisak
 
Sisak ligt in het midden van Kroatie. Deze site is alleen in het Kroatisch gemaakt.
Link: http://www.sisak.hr
 
 
Slavonski Brod   
Slavonski Brod
 
Slavonski Brod ligt in het oosten van Kroatie in Slavonie. Slavonski Brod wordt voor het eerst genoemd op 20 juli 1244. Deze site is alleen in het Kroatisch gemaakt.
Link: http://www.slavonski-brod.hr
 
 
Solin   
Solin
 
Solin ligt ongeveer 3 km vanaf Split. Solin heeft zijn naam te danken aan het woord "Salona". De stad bestaat vanaf ongeveer de eerste eeuw voor Chr. In deze plaats bevind zich ook het paleis van Diocletian. De site is in het Frans, Duits, Kroatisch, Italiaans en Engels.
Link: http://www.solin.hr
 
 
  
Split
 
Split ligt in het hart van Dalmatie, Kroatie. Deze stad bestaat al ongeveer 1800 jaar, de site is gedeeltelijk Kroatisch en Engels.
Link: http://www.split.hr
 
 
Trogir   
Trogir
 
Trogir ligt in het zuiden van Kroatie in Dalmatie. Deze stad bestaat al ongeveer 2000 jaar. De site is in het Kroatisch.
Link: http://www.trogir.hr
 
 
  
Varazdin
 
Varazdin ligt in het noorden van Kroatie. Deze stad is ongeveer 1000 jaar oud, als je de site bezoekt zul je denken dat hij is gemaakt in drie talen vanwege de drie vlagjes maar alleen het Kroatische gedeelte is op dit moment klaar.
Link: http://www.varazdin.hr
 
 
  
Virovitica
 
Virovitica ligt in het oosten van Kroatie. In 1984 bestond deze stad 750 jaar. De site is voor nu alleen te lezen in het Kroatisch maar er wordt hard aan gewerkt dat je het ook kunt lezen in het Engels en het Duits.
Link: http://www.virovitica.hr
 
 
  
Vukovar
 
Vukovar ligt in het oosten van Kroatie aan de Donau. Deze stad is het symbool van Kroatie, in de oorlog werdt deze stad met de grond gelijk gemaakt en 18.000 mensen verdreven uit hun huizen. Tot op heden zijn veel van deze mensen (± 5000) nog niet gevonden. De site is in drie talen Engels, Duits en Kroatisch.
Link: http://www.vukovar.hr
 
 
  
Zadar
 
Zadar ligt in het zuiden van Kroatie, in de streek Dalmatie, aan de Adriatische zee. In 1995 bestond deze stad 1000 jaar. In Zadar hebben ze een waterorgel, deze is het bezoeken waard. De site is in het Kroatisch.
Link: http://www.grad-zadar.hr
 
 
Zagreb  (Hoofdstad)   
Zagreb  (Hoofdstad)
 
Zagreb is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de Republiek Kroatie. In Zagreb zit ook het parlement, deze stad strekt zich uit over een oppervlakte van 641,33 km2, er wonen meer dan 885.000 mensen. Er zijn 17 ziekenhuizen, 11 theaters, 22 museums, 249 bibliotheken, 19 hotels, enz. In Zagreb is ook veel industrie zoals chemisch, voedingsmiddelen, enz. Door Zagreb stroomt de rivier Sava. Het "Park Prirode Medvednica" is het bezoeken waard.
Link: http://www.zagreb.hr
 
 

Advertisement
Camping Diana & Josip, Croatia

www.dubrovniksungardens.com

www.visser-info.nlVilla Zagora, Croatia

Holland-info.nl

: UNICEF :