www.visser-info.nl
    
Kroatie/Hrvatska
Welcome, Guest. Please login or register.
January 28, 2012, 09:56:19 AM

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search
5478 Posts in 721 Topics by 104 Members
Latest Member: Lijepa naša
* Home Help Search Calendar Login Register
+  Kroatie/Hrvatska
|-+  Recent Posts
Pages: [1] 2 3 ... 10

 1 
 on: January 23, 2012, 08:08:50 PM 
Started by katarina - Last post by katarina
Sto sve donosi clanstvo u EU ?!

PDV - Ukida se nulta stopa PDV-a što može u konačnici značiti poskupljenje kruha, mlijeka i knjiga. Rast PDV-a samo je jedan od faktora povećanja cijene, a Vlada intervencijama na tržištu može zaustaviti rast.

POVRAT PDV-a - S ulaskom u Europsku uniju nema više povrata PDV na granici nakon kupnje primjerice u Italiji. 

CARINA - Nema više carinske kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj.

GRANIČNA KONTROLA - Ostaje i nekoliko godina nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sve dok se ne steknu potrebni uvjeti za ulazak u Schengenski prostor.
 
POREZI - Prag za registraciju poreznih obveznika PDV-a u Hrvatskoj, koji sada iznosi 85.000 kn, u EU može biti oko 255.000 kuna. To znači da fizičke i pravne osobe neće biti podložne plaćanju PDV-a ispod tog iznosa.
 
EUROPARLAMENT - Hrvatska će imati 12 zastupnika, a parlament trenutno ima 736 zastupnika. Mandat zastupnika traje 5 godina.
 
RADNE DOZVOLE - Hrvatski građani moći će se zapošljavati u državama Europske unije bez radnih dozvola.
 
KOLINJE - I dalje će se moći obavljati kolinje, ali i pečenje rakije te pripremati kulen, sir i vrhnje. No samo za osobne potrebe.

PRODAJA NEKRETNINA- Stranci su mogli i do sada kupovati nekretnine u Hrvatskoj, no ulaskom u EU i ta će procedura biti pojednostavljena.

REGISTRACIJA TRADICIONALNIH PROIZVODA - U roku od 12 mjeseci od dana pristupanja EU mogu se registrirati i zaštititi poljoprivredni i prehrambeni proizvode koji su već registrirani i zaštićeni na nacionalnoj razni oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicionalnog ugleda.
 
ŠKOLSTVO  - Kao državljani Europske unije, hrvatski će studenti kao i državljani one države u kojoj odluče studirati ili biti oslobođeni plaćanja školarine ili će plaćati jednake školarine.
 
RIBOLOV - Mali ribari do 31. prosinca 2014. moraju odlučiti hoće li se preusmjeriti na gospodarski ili rekreacijski ribolov.
 
MIROVINE - Mirovinski sustav je u isključivoj nadležnosti svake države članice EU. Sustav se ne bi trebao mijenjati.

ZDRAVSTVO - Visina izdataka za zdravstvene usluge utvrđuje se na nacionalnoj razini i nije povezana s članstvom u Europskoj uniji, no Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izdavat će osiguranicima Europsku karticu zdravstvenog osiguranja za potrebe korištenja zdravstvene zaštite u svim državama članicama Europske unije.

VOZAČKE DOZVOLE - Naše su vozačke dozvole već podacima usklađene s EU no do 2013. godine bit će EU vozačke na kartici pa će se morati mijenjati. Kao i kod svake promjene dokumenata, trošak će snositi sami građani.
 
TELEFONIRANJE - Cijene telefonskih poziva preko mobitela iz inozemstva (roaming) bit će niže.
 

AUTOMOBILI - Čekaju nas jeftiniji redovni servisi koji će se moći obaviti i kod servisera izvan ovlaštene mreže. Autogume također će biti jeftinije.

ISPLATA NOVCA Ako se na bankomatima unutar EU podižu euri, naknada ne smije biti viša od one koju bi građanin EU platio u matičnoj zemlji.

 izvor:  www.index.hr

 2 
 on: January 01, 2012, 06:36:55 PM 
Started by katarina - Last post by katarina
Sretan sine rodendan - Miso Zedja

Sretan sine rodendan - Miso Zedja

 3 
 on: December 26, 2011, 01:25:02 PM 
Started by Marco - Last post by Marco
ĐURĐEVAC - Grad za iduću godinu isplanirao 34,2 milijuna kuna proračuna
 
Gradski proračun za iduću godinu, koji bi vijećnici u srijedu trebali usvojiti na sjednici, planiran je u iznosu 34,2 milijuna kuna. Najveći će prihodi biti ostvareni od poreza, 8,5 milijuna kuna, od prodaje imovine planirano je 2,8 milijuna, a 2,7 milijuna od komunalne naknade. Iz državnog, županijskog i općinskih proračuna za projekte i djelovanje gradskih ustanova očekuju su potpore vrijedne osam milijuna kuna.
- I iduću će godinu obilježiti ekonomska kriza pa je proračun restriktivan i obuhvaća smanjenje plaća za djelatnike gradske uprave i ustanova, kao i njihovih materijalnih prava te naknada gradonačelniku, dogradonačelnici, gradskim vijećnicima i članovima mjesnih odbora za pet posto i na taj ćemo način uštedjeti oko milijun kuna. Smanjene plaća i naknada nužno je jer su zbog stečaja Nature Agro smanjeni prihodi od poreza na dohodak, kao i prihodi od rente koju dobivamo od INA-e. Nakon što gradski vijećnici usvoje proračun održat ću sastanak s djelatnicima i predstavnicima sindikata, koji su svjesni da se njihova primanja moraju kresati - rekao je Slavko Gračan, gradonačelnik.
Za plaće djelatnika gradske uprave i ustanova bit će izdvojeno 10,7 milijuna kuna. Od projekata plan je obaviti rekonstrukciju Severovačke ulice vrijednu 761 tisuću kuna, milijun je predviđen za početak sanacije odlagališta komunalnog otpada, za obnovu utvrde Stari grad 1,2 milijuna, geodetsku izmjeru 1,7 milijun te izgradnju mrtvačnice u Mičetincu 500 tisuća kuna.
- U planovima nema previše kapitalnih projekata, a naglasak je stavljen na izradu projektnih dokumentacija za rekonstrukciju gradskih ulica i komunalne infrastrukture te projekata koje su predložili mjesni odbori prigradskih naselja. Najveća investicija je geodetska izmjera za koju će novac osigurati i Državna geodetska uprava te Županija, a taj projekt zbog sadašnje je neusklađenosti katastra i gruntovnice okosnica željenog gospodarskog razvoja. Svjesni smo da će i državni proračun biti restriktivan, no vjerujem da će se sredstva ravnopravnije raspoređivati odnosno da će početi decentralizacija - rekao je Slavko Gračan.

 4 
 on: December 26, 2011, 01:08:06 PM 
Started by admin - Last post by Marco

 5 
 on: December 24, 2011, 01:35:52 PM 
Started by Marco - Last post by Marco

 6 
 on: December 18, 2011, 12:07:34 PM 
Started by Marco - Last post by Marco
ĐURĐEVAC - Za nepotrošenu kap vode - godišnja naknada 348 kuna
 
Franjo Bazijanec iz Đurđevca bezuspješno se spori s Komunalijama oko plaćanja fiksnog dijela cijene za vodoopskrbu. Robert Bogatić, Franjin zet koji živi u Engleskoj, kupio je kuću u prigradskom naselju Severovci te se priključio na vodovodnu mrežu kako bi prilikom boravka u Severovcima imao vodu. Problem je, kaže Franjo Bazijanec, nastao od travnja kad je uvedena fiksna cijena za vodoopskrbu.
•Posebni obračuni
- Moj zet i kći godišnje u Severovcima borave 15 dana i nepojmljivo je da za nijednu potrošenu kap vode sad moraju godišnje plaćati 348 kuna - ističe Franjo Bazijanec.
Prilikom priključka na vodovodnu mrežu kuće Roberta Bogatića, nije bilo fiksne naknade pa Franjo Bazijanec smatra da bi za potrošače poput njegovog zeta trebalo uvesti posebne obračune.
- U novom zakonu o vodama nema odredbe s kojom bi se izašlo u susret potrošačima koji vodovodnu mrežu ne koriste stalno i to je nedopustivo. Otkad se zet priključio na mrežu, voda nije korištena kako se instalacije ne bi smrznule, a zahtjev za priključak napravljen je samo da se poveća broj zainteresiranih mještana Severovaca - rekao je Franjo Bazijanec.
Nedopustivo je, dodaje Franjo Bazijanec, da se za privremeno isključenje s vodovodne mreže obračunava 400 kuna naknade, a isti iznos treba platiti i prilikom novog priključivanja.
•Fiksna naknada
- Žalio sam se povjerenstvu za reklamacije potrošača Komunalija, no moja je žalba odbijena. Mislim da bi za vlasnike kuća koji rade u inozemstvu trebalo uvesti posebnu cijenu kubičnog metra vode i na taj način obračunavati njihovu potrošnju. Fiksna mjesečna naknada može se obračunavati samo stalnim potrošačima i zbog toga ću zatražiti i pomoć Udruge za zaštitu potrošača - rekao je Franjo Bazijanec.
Marijan Blažok, direktor Komunalija, ističe kako zakon o vodama jasno nalaže distributerima da se fiksni dio obračunava bez obzira na potrošenu količinu vode.
- Prestanak obveze plaćanja fiksnog dijela moguć je samo ako korisnik zatraži isključenje s vodovodne mreže i mi se pridržavamo odredbi iz zakona o vodama pa zbog toga naše povjerenstvo za reklamaciju potrošača nije moglo uvažiti žalbu Franje Bazijaneca - rekao je Marijan Blažok.

 7 
 on: December 10, 2011, 05:16:44 PM 
Started by Marco - Last post by Marco
ĐURĐEVAC- Tvrtka Haas dom godinama ne uspijeva kupiti 223 četvornih hvata zemljišta
 
ĐURĐEVAC - Tvrtka Haas dom već sedam godina bezuspješno pokušava otkupiti državno zemljište na čijem se dijelu nalazi pogon sušare pa im je državna čestica površine 223 četvorna hvata nužna za dobivanje uporabne dozvole. Iako Vlada uporno govori o privlačenju novih investicija i ulaganja, dugogodišnji napori tvrtke Haas dom za otkupom zemljišta neprestano nailaze na administrativne prepreke. Zemljište koje Haas dom pokušava otkupiti od 1993. godine bilo je u vlasništvu nekadašnjeg Bila, a kako nakon toga nije uvršteno u temeljni kapital tvrtke, vlasnik je postao Fond za privatizaciju.
Zemljište u državnom vlasništvu
Prilikom stečaja Bila 2003. godine to zemljište nije ušlo u stečajnu imovinu pa je Fond za privatizaciju zatražio brisanje tereta i taj postupak trajao je pet godina, a samo brisanje tereta čak godinu dana. Prije sedam godina prodajom pogona grupaciji Haas okončan je stečaj Bila, no zemljište na kojem je dio današnjeg pogona sušare ostalo je u državnom vlasništvu. Kupnjom Bila grupacija Haas odmah je krenula u postupak otkupa tog državnog zemljišta, no neprestano nailazi na administrativne barijere iako su sve mjerodavne institucije dale podršku za otkup. Prije godinu dana za spornu česticu usklađeno je vlasništvo u katastru i gruntovnici, čime su otklonjene sve prepreke za otkup, no Središnji državni ured za upravljanje imovinom još uvijek nije dao zeleno svjetlo da se zemljište proda tvrtki Haas dom kojoj je na taj način onemogućeno kandidiranje za poticajna sredstva prilikom ulaganja u pogone. Agoniju oko kupnje zemljišta tvrtka Haas dom pokušala je riješiti i dopisima Vladi te Ministarstvu gospodarstva koji su ih proslijedili Agenciji za upravljanje državnom imovinom, a Agencija đurđevačkoj ispostavi Državne geodetske uprave, ali i dalje trenutno najveća đurđevačka tvrtka nije dobila odobrenje za otkup.

Planirano širenje proizvodnje
Grupacija Haas u obnovu i modernizaciju pogona u Đurđevcu uložila je oko 150 milijuna kuna i trenutno zapošljava 260 radnika, no ni to očito nije dovoljno da naša troma i neučinkovita birokracija omogući daljnji razvoj tvrtke Haas dom, dok svoju moć i brzinu država pokazuje čestim posjetama inspekcija koje traže razlog za kazne s kojima se puni državni proračun. Plan grupacije Haas u Đurđevcu je i proširiti proizvodne pogone te pokrenuti proizvodnju toplinske i električne energije od piljevine koja ostaje prilikom obrade drveta. Slučaj oko otkupa državnog zemljišta, kao i dugotrajna procedura oko dobivanja potrebnih dozvola za proizvodnju energije, mogli bi „ohladiti" Upravu Haasa od planiranih ulaganja i širenja proizvodnje u Đurđevcu.

 8 
 on: December 04, 2011, 11:53:56 AM 
Started by Marco - Last post by Marco
ĐURĐEVAC-Natura Agro - Trgovački sud odlučuje o stečaju poljoprivredne zadruge
 
U voćnjaku Nature Agro još uvijek je u tijeku berba koja će trajati do 15. prosinca, a trenutno je zaposleno 45 radnika, dok će od 15. prosinca na orezivanju i održavanju voćnjaka ostati raditi njih 25. Površina Naturinog voćnjaka je 42 hektara, od čega su na 30 hektara jabuke koje su u punom plodu, i iako zbog posrtanja đurđevačke tvrtke nisu obavljena sva potrebna tretiranja te nije korišten sustav navodnjavanja, nasadi su rodni te će prinosi iznositi 1150 tona. Od toga je 400 tona jabuke prve klase te 750 industrijske, a za kompletan urod pronađeni su i kupci. Jabuku prve klase kupci će skladištiti u hladnjači Nature. Plan je i preostali dio hladnjače kroz uslugu skladištenja napuniti jabukama.
U suradnji s ABM Gramineom obavljena je sjetva pšenice na 200 hektara površine, dok će na preostalih 330 hektara biti izorana zimska brazda. Počela je i isplata radnicima po tri plaće i 50 posto iznosa otpremnine preko Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja. Bez obzira na radno mjesto plaća iznosi 2160 kuna neto i do sredine idućeg mjeseca svim radnicima na tekuće će račune sjesti taj novac.
- Iako su naša potraživanja znatno veća, dobro je da ćemo dio novca dobiti uoči predstojećih blagdana, što će nam barem nakratko olakšati tešku situaciju. Preostali iznos radničkih potraživanja bit će naplaćen iz stečajne mase - rekao je Dražen Juren, sindikalni povjerenik.
Trgovački sud u Varaždinu za 9. prosinca zakazao je ročište na kojem će odlučiti ima li uvjeta za pokretanje stečaja u Poljoprivrednoj zadruzi Đurđevac kojeg je zatražio jedini zaposlenik Ivan Bojkić. Za predstečajnu upraviteljicu imenovana je Sanja Mihalić, koja je stečajna upraviteljica u Naturi Agro pa je dobro upoznata i sa situacijom u Zadruzi. Podsjetimo, Zadruga nema nijednu poslovnu jedinicu, a račun je u blokadi već godinu dana zbog dugovanja koja iznose oko tri milijuna kuna pa je stečaj neizbježan.

 9 
 on: November 19, 2011, 10:36:18 AM 
Started by Marco - Last post by Marco
ĐURĐEVAC - NO Komunalija odgodio usklađivanje poslovanja s novim zakonom
 
Marijan Blažok, direktor Komunalija poništio je natječaj za posao voditeljice službe pripreme, nadzora i sigurnosti gradskog pročistača otpadnih voda koji je za sobom povukao političke trakavice i sumnje u nepotizam. Podsjetimo, glavna kandidatkinja za taj posao bila je Ivana Ivandija, supruga Vjekoslava Ivandije, šefa đurđevačkog HDZ-a i potpredsjednika Gradskog vijeća, što je izazvalo burnu reakciju Slavka Gračana, gradonačelnika i većeg dijela đurđevačke javnosti, koji su govorili da je to čisti primjer nepotizma.
- Nadzorni odbor odlučio je odgoditi usklađivanje poslovanja Komunalija s novim zakonom o vodama pa je zbog toga poništen natječaj. Usklađivanje je odgođeno zbog gospodarske krize i činjenice da u Naturi Agro, koja je bila među najvećim korisnicima naših usluga, unatoč najavama nije pokrenuta proizvodnja nakon proglašenja stečaja. Trenutni životni standard građana ne dozvoljava povećanje cijena naših usluga i kako ga još uvijek nije nužno provesti Nadzorni odbor odgodio ga je za iduću godinu kad je krajnji rok. Gradsko će vijeće o tome biti obaviješteno - rekao je Marijan Blažok, direktor Komunalija.
Blažokove ostavke
Politička trakavica oko spornog posla nastavljena je ostavkama Marijana Blažoka u Gradskom odbor SDP-a te Odboru za financije i proračun Gradskog vijeća. Marijan Blažok kaže kako je ostavku podnio iz osobnih razloga, no očito je da razlozi leže u političkim pritiscima od stranačkih prijatelja iz SDP-a koji su mu redovito spočitavali da ne može zaposliti suprugu predsjednika đurđevačkog HDZ-a koji, pak, ima kontrolu u Nadzornom odboru Komunalija. Obostrani pritisci, kažu naši izvori bliski SDP-u, nagnali su Blažoka da se povuče s političke scene.
- Ostavke sam podnio iz osobnih razloga, a i dalje ću biti član SDP-a - kratko je prokomentirao Marijan Blažok.
Slavko Gračan nije želio komentirati odluku Nadzornog odbora Komunalija te je samo dodao da poništavanje natječaja najbolje opisuje slučaj oko spornog posla.
Frane Franičević, predsjednik đurđevačkog SDP-a, pak, ističe kako unutar stranke nema sukoba, bez obzira na ostavke Marijana Blažoka, kao i učestale komentare đurđevačkih SDP-ovaca da je i Slavko Gračan kod donošenja svojih odluka previše sklon HDZ-u koji ima većinu u Gradskom vijeću.

Nema sukoba u SDP-u
- Mi smo najdemokratičnija stranka, što potvrđuje činjenica da se za predsjednika, predsjedništvo i odbore članovi sami kandidiraju te ih bira ostalo članstvo. Marijan Blažok sam se kandidirao za Gradski odbor te je i sam podnio ostavku pa nema govora o sukobu. Od 20-tak sjednica Gradskog odbora Marijan Blažok bio je samo na jednoj, što potvrđuje da je ostavku podnio iz osobnih razloga. Simptomatična je odluka Nadzornog odbora Komunalija u kojem kontrolu ima HDZ-e i mislim da Slavko Gračan nije pretjerao u svojim izjavama jer je on kao gradonačelnik zapravo šef i osoba koja je odgovorna za sva gradska poduzeća i ustanove. Slavku Gračanu nije lako uz proračun opterećen manjkom i slabijim punjenjem te većinu koju HDZ s koalicijskim partnerima ima u Gradskom vijeću provoditi program SDP-a i on se odlično nosi s takvom situacijom - rekao je Frane Franičević, koji smatra da se političke trakavice oko spornog posla u Komunalijama neće odraziti na kohabitaciju u Đurđevcu iako je to prvi slučaj da se Gračan javno suprotstavio HDZ-u.
- Gradski vijećnici izabrani su da zastupaju interese građana, a ne vlastite pa vjerujem da će kohabitacija i dalje dobro funkcionirati jer je i situacija na županijskoj razini pokazala da se bez kompromisa ne mogu ostvariti ciljevi koji su nužni za razvoj našeg kraja i poboljšanje kvalitete života svih građana - rekao je Frane Franičević.

 10 
 on: November 13, 2011, 10:14:23 AM 
Started by Marco - Last post by Marco
ĐURĐEVAC - Invalidi nezadovoljni zbog smanjenja sredstava
 
Gradsko udruženje invalida Đurđevac ove godine jedva spaja kraj s krajem. Županija im je ove godine smanjila donaciju za tisuću kuna pa su umjesto 15 tisuća dobili 14 tisuća. Grad Đurđevac odobrio im je 30 tisuća, no do danas je ’sjelo’ svega pet tisuća kuna.
Budući da su neprofitna organizacija i ne stvaraju prihode, u pitanje dolazi nastavak provođenja projekata.
- Živimo od projekta Osobni asistent u kojem su zaposlene četiri osobe. Jedini prihod Udruge je članarina koja iznosi 60 kuna godišnje - rekla je Mirjana Šandor, tajnica Udruge invalida. Dodaje kako unatoč maloj članarini postoje članovi koji ne plaćaju redovito, ali koriste sva prava koja imaju kao invalidne osobe.
U program osobnog asistenta uključena su samo četiri člana Udruge, a razlog tako malom broju uključenih invalidnih osoba Mirjana vidi u nepovjerenju ljudi s invaliditetom prema nekome tko mu želi pomoći.
- U sklopu tog programa napravljen je presedan u Hrvatskoj u kojoj je našoj štićenici Ljiljani Zlatec kao osobna asistentica dodijeljena sestra iako je strogo zabranjeno da članovi obitelji budu asistenti. No, zbog teškog oblika invalidnosti kod Ljiljane koja nema ni jedan zglob na tijelu i ovisna je o pomoći sestre, ipak je dopušteno da joj pomaže sestra - kazala je Mirjana Šandor.
U pripremi za iduću godinu imaju projekt kakav još nitko nije napravio u Hrvatskoj, a detalje tajnica Mirjana Šandor nije željela otkriti zbog bojazni da im netko ne ukrade ideju.
- Projekt ćemo kandidirati za sredstva iz europskih fondova i cijeli projekt mora biti na engleskom jeziku. Kako nitko od članova udruge ne barata tako dobro engleskim jezikom, morat ćemo platiti oko 15 tisuća kuna stručnjaku koji će to znati napisati. Želja nam je pronaći volontera koji bi to besplatno napravio za Udrugu jer samo preko EU fondova možemo očekivati više novca za projekte i njihovu kompletnu realizaciju - rekla je Mirjana Šandor.

Pages: [1] 2 3 ... 10
    Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines    
Page created in 0.29 seconds with 13 queries.