[ Nieuwsbrief / Bilten / Newsletter / Rundschreiben ]

Geschiedenis

rondom 400 v.C
De eerste Griekse koloniën worden gesticht op de Adriatische eilanden.
 
rondom 100 v.C
De Romeinen heersen over de oostelijke kust van de Adriatische zee.
 
305
Romeinse keizer Diokletianus heerst over het huidige Split.
 
rondom 600
De Kroaten verhuizen naar het huidige Kroatie.
 
852
Hertog Trpimir (knez) regeerde over het door in ťťn van zijn handvesten genoemde koninkrijk KroatiŽ van 845 tot 864. Hij was de stichter van de Trpimirovic dynastie. In een ander nog bestaand handvest uitgegeven door Trpimir in het Latijn, doneert hij de kerk van Sint Joris aan de bisschop van Nin. Het document is gedateerd op 4 maart 852. In het document wordt Trpimir hertog van KroatiŽ genoemd (dux Chroatorum). Zijn rijk draagt de naam Koninkrijk der Kroaten (regnum Chroatorum). Het is bekend dat Trpimir drie zonen had:Petar (gestorven rond 852), Zdeslav en Muncimir.
 
925
Tomislav I van Kroatie, was de eerste koning van KroatiŽ. Hij was een telg uit de Trpimirovic-dynastie. Hij volgde in 910 zijn vader Muncimir als hertog van KroatiŽ op. Hij verenigde de Kroatische hertogdommen PannoniŽ en DalmatiŽ. Rond 924/925 werd hij door de pauselijk legaat van Johannes X rond 924 tot koning van KroatiŽ gekroond in éupanjac. Deze plaats werd later te zijner ere omgedoopt tot Tomislavgrad en heet nog steeds zo. Deze plaats ligt tegenwoordig in BosniŽ en Herzegovina. Tomislav breidde zijn gebied uit tot het huidige KroatiŽ, SlavoniŽ, DalmatiŽ en het grootste deel van BosniŽ en maakte van KroatiŽ een van de machtigste rijken van de regio. In 928 verdween hij na een conflict met de paus en werd officieel dood verklaard. Hij werd in hetzelfde jaar opgevolgd door zijn broer Trpimir II.
 
1093
Petar Svacic word koning in 1093. Petar hoofdstad was in Knin. Volgens Juraj Utiöinovic (eerstet Kroatische kardinaal), is hij geboren in Kamicak (vlak boven de rivier Krka), Kroatie. Hij overleed in 1097 en was de laatste koning van Kroatie (1093Ė1097).
 
1102
Na de dood van Petar Svacic(de laatste Kroatische koning), sluit Kroatie een verbond met Hongarije.
 
1242
Koning Bela IV verklaart in een pauselijke bul dat Zagreb een "Vrije Koninklijke Stad" is.
 
1433
Het begin van de verdediging tegen de Turken, die na een tijd toch een groot deel van Kroatie bezetten.
 
1527
Na een beslissing van de Kroatische Volksvertegenwoordiging neemt de Habsburg dynastie de Kroatische troon over.
 
1573
De boeren opstand is één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Kroatie, Matija Gubec wordt een legendarisch persoonlijkheid voor het Kroatisch Volk, want hij heeft het uitgevochten zodat de boeren meer recht en vrijheid kregen.
 
1612
Een theater in Hvar wordt gebouwd, het is één van de oudste in Europa.
 
1630-1632
Catastrofale pest dunt de bevolking uit, daarom blijven er in Pula ongeveer 300, en in Porec ongeveer 100 inwoners over.
 
1667
Dubrovnik wordt ernstig beschadigd door een aardbeving.
 
1699
Kroatie is bijna bevrijd van de Turken, het binnenland blijft onder het bestuur van Habsburg, het grootste gedeelte van de Adriatische kust en eilanden wordt bestuurd door Venetie, alleen blijft de Republiek Dubrovnik geheel onafhankelijk.
 
1792 - 1797
In de oorlog tegen Frankrijk vochten Kroaten in het noorden van Italie, Nederland en Duitsland. De Kroatische vorsten waren vijandig gezind tegen de Franse revolutie en hun ideeën.
 
1815
Na een korte overheersing van de Franse Napoleon, die in die korte tijd het bestuur van Venetie en de onafhankelijheid van Dubrovnik afschaft, wordt het huidige Kroatie deel van het Habsburgse rijk.
 
Ante Starcevic
Ante Starcevic
1823 - 1896
Stjepan Radic
Stjepan Radic
1871 - 1928
1847
Kroatisch wordt de officiele taal in het Kroatische parlement, het vervangt het Latijns.
 
1848
Ban Josip Jelacic verdedigt Kroatie tegen een Hongaarse poging om Kroatie te bezetten, hij verenigt alle Kroatische provincies.
 
1866
Bisschop Josip Juraj Strossmayer richt de Kroatische Acedemie voor kunst en wetenschap op, de eerste in zuid-oost Europa.
 
1893
Het volks theater in Split wordt geopend.
 
1918
Na de val van de Oostenrijkse-Hongaarse monarchie in Wereld Oorlog I, wordt Kroatie een deel van het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, wat later uitgeroepen wordt tot Joegoslavie.
 
Franjo Tudjman
Franjo Tudjman
1922 - 1999
Franjo Kuharic
Franjo Kuharic
1919 - 2002
14-05-2020
In Veliko Trgovisce ziet Franjo Tudjman zijn eerste levenslicht, hij wordt later de eerste president van Kroatie.


(Geboortehuis Franjo Tudman)
 
1941
Het Duitse en Italiaanse leger bezet Joegoslavie, ook begint het verzet onder leiding van Josip Broz Tito.
 
08 mei 1945
Bevrijding van Zagreb.
 
1945
De Federatieve Volksrepubliek Joegoslavie wordt opgericht dit wordt later (Socialistische Federatieve Republiek), Kroatie krijgt hierin de status van een Republiek.
 
17 oktober 1989
Grootste mensenmassa in de geschiedenis van het Kroatische volk, Prljavo Kazaliste geeft een concert op het plein Ban Jelacic (Zagreb) en samen met 250.000 mensen werd het woord "Hrvatska" voor het eerst in het openbaar na 44 jaar gezongen.
 
1990
De eerste vrije verkiezing in Kroatie na de Tweede Wereldoorlog, het parlement kiest dr. Franjo Tudjman als de eerste president van het land.
 
17 augustus 1990
De Boomstamrevolutie (Balvan revolucija) die begon op 17 augustus 1990 in de gebieden van de Republiek KroatiŽ die voornamelijk werden bewoond door etnische ServiŽrs. De eerste democratische verkiezingen van KroatiŽ op 7 mei 1990, die nog steeds binnen de federale republiek van JoegoslaviŽ werden gehouden, eindigden in een overwinning voor de pro-onafhankelijkheidspartij van Franjo Tudman. De Kroatische Democratische Unie had al in zijn manifest de intentie uitgesproken de niet-Kroatische als minderheden te erkennen en niet als afzonderlijke landsdelen. Als gevolg hiervan werd met het wegvallen van de Joegoslavische federatie de sociale status van de Kroatische ServiŽrs van de ene op de andere dag gedegradeerd tot minderheid in de republiek KroatiŽ.
In delen waar ServiŽrs de meerderheid uitmaakten, begonnen ze met protesten waarmee ze lieten zien de autoriteit van de nieuwe Kroatische regering niet te erkennen. Onder leiding van Milan Babic en Milan Martic riepen de lokale ServiŽrs de kortstondige Servische Autonome Oblast van Kninska Krajina uit in augustus 1990 en blokkeerden ze de wegen die DalmatiŽ met de rest van KroatiŽ verbonden. De blokkade was voornamelijk gemaakt van boomstammen die waren gehakt in de nabij gelegen bossen, waardoor de gebeurtenis de boomstamrevolutie werd genoemd. Een geheel jaar van spanningen hielden aan, totdat de gebeurtenissen uitmondden in de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. De oblast verenigde zich niet lang erna met anderen en ze vormden samen de Republiek van Servisch Krajina.
 
1991
Kroatie roept zich zelf uit als onafhankelijke staat, de Servische oproer begint, zij worden geholpen door het Joegoslavische leger en Servie, dit heeft als resultaat dat éénderde van Kroatie wordt bezet.
 
31 maart 1991
Kroaten en Kroatische ServiŽrs raken slaags in Plitvice, het sluipende begin van de oorlog in KroatiŽ. Hierbij valt ook het eerste slachtoffer, de Kroatische politieagent Josip Jovic wordt doodgeschoten.
 
02 mei 1991
De moord van Selo van Borovo van 2 Mei 1991, was ťťn van de bloedigste incidenten in de vroege stadia van het verbreken van JoegoslaviŽ. 12 Kroatische politieagenten werden gedood tijdens een bloedige vuurgevecht in Borovo Selo. Het dorp Borovo Selo ligt dichtbij Vukovar in het oosten van KroatiŽ.
 
31 juli 1991
Tomislav Ivcic schrijft het liedje "Stop the War in Croatia", het komt uit en wordt eveneens gezongen door Ivcic, het liedje wordt uitgezonden in 31 landen wereldwijd.
 
01 augustus 1991
Op 1 augustus 1991 arresteerden Servische paramilitairen eenheden van het Servisch Vrijwilligerskorps van éeljko Raěnatovic, beter bekend als Arkans Tijgers, enkele tientallen Kroaten in hun huizen en brachten ze over naar de gevangenis van Dalj. Elf van hen werden direct doodgeschoten en werden begraven in het massagraf in het dorp Celija.
 
04 oktober 1991
Op 4 oktober 1991 gingen enkele Servische paramilitaire kopstukken naar de politiegevangenis van Dalj en schoten nogmaals 28 Kroatische burgergevangenen dood. De lichamen werden meegenomen en in de rivier de Donau geworpen.
 
1992
De Republiek Kroatie wordt lid van de Verenigde Naties.
 
Tomislav Ivcic
Tomislav Ivcic
1953 - 1993
Drazen Petrovic
Drazen Petrovic
1964 - 1993
04 maart 1993
Tomislav Ivcic komt door een auto ongeluk in Zagreb om het leven.
 
07 juni 1993
De basketballer Drazen Petrovic komt door een auto ongeluk in Denkendorf (Duitsland) om het leven.
 
1998
Het laatste bezette deel van Kroatie, Vukovar komt weer onder het bestuur van de Kroaten.
 
11 december 2020
De eerste Kroatische president Dr.Franjo Tudjman overlijdt.
 
01/2000
Verkiezingen worden gewonnen door een coalitie van 6 partijen.
 
  
Meer geschiedenis
 
Andrija Hebrang
Kroatische Koning Tomislav

 
 
Advertisement
Camping Diana & Josip, Croatia

www.dubrovniksungardens.com

www.visser-info.nlVilla Zagora, Croatia

Holland-info.nl

: UNICEF :